Relatietherapie

Relatietherapie bij Psychologie Pijnacker. 

Elke partnerrelatie kent naast ups ook downs. Je hebt ruzie, baalt van elkaar, hebt last van jaloezie of ergernissen, of bent het gevoel van liefde voor je partner kwijt. Kom je er samen niet uit en duren de problemen te lang dan kunnen ze je relatie ondermijnen. Dan kan hulp van een professional een goed idee zijn.

Zaken waar je als stel tegenaan kan lopen en waarbij ik kan helpen zijn bijvoorbeeld de volgende:

  • Jullie hebben verschillende behoeften en wensen
  • Jullie hebben steeds ruzie
  • Jullie weten niet of jullie nog bij elkaar willen blijven
  • Jullie kampen met overspel en/of jaloezie

Natuurlijk kan je ook in je eentje hulp zoeken voor relatieproblemen, of je nu single bent of een relatie hebt. Bijvoorbeeld als je merkt dat je moeite hebt om je aan iemand te binden, of als je last hebt van angst en onzekerheid in je relatie. Je kan daar dan individuele therapie voor krijgen. Echter, heb je een partner en ervaar je relatieproblemen dan is het logischer en effectiever om samen met je partner te komen. De problemen in een relatie liggen nooit alleen maar bij 1 van beide. Relatieproblemen hebben altijd te maken met hoe partners met elkaar omgaan.

Aanpak relatietherapie

In relatietherapie help ik jullie onderlinge verschillen overbruggen, contact maken met wie de ander werkelijk is, constructiever met elkaar communiceren, en positieve veranderingen aanbrengen in je relatie.  Ik doe dat aan de hand van de methoden Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT). Van deze coachings- en therapievormen zijn de effecten wetenschappelijk aangetoond.  ACT en IBCT worden door veel cliënten als heel prettig ervaren. Tijdens de sessies praten we, en daar buiten gaan jullie actief aan de slag met huiswerkoefeningen. Je leert in relatietherapie vaardigheden waar je je hele leven wat aan hebt, zoals beter met elkaar praten over wat je bezig houdt.

Duur en tarief

Voordat we aan de slag gaan hebben we een mondelinge intake, gezamenlijk en, indien nodig, apart met elk van jullie. Ik breng jullie problemen of vragen in kaart, en op basis daarvan bepalen we samen de doelen die jullie willen realiseren in onze sessies. Hoeveel sessies jullie nodig hebben hangt af van de problemen en vragen waar jullie mee zitten. De meeste stellen komen met vijf a tien sessies al een heel eind. Sessies duren 90 minuten en tussen sessies zitten meestal 2 weken.

Een sessie relatietherapie duurt 90 minuten en kost voor nieuwe cliënten vanaf 1 januari 2024  200 euro  Dat geldt ook voor de gezamenlijke intake. Eventuele individuele intakes en/of sessies duren 45 a 60 minuten en kosten 125 euro. Relatietherapie wordt niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Bij een DSM-V- diagnose kan de individuele therapie vergoed worden.