Somatic Experiencing

Individuele sessies lichaamsgerichte traumatherapie

www.josbuurmans.nz
www.josbuurmans.nz

 

 

Somatic Experiencing (SE) is een lichaamsgerichte methode voor het helen van trauma. Het herstelt je veerkracht en je zelfregulerende vermogen, vergroot het vermogen om te dragen wat er gebeurt in het lichaam en om spanning te ontladen.
Met trauma wordt hier bedoeld iedere ervaring in je leven die overweldigend was, te snel of te groot om helemaal te kunnen verwerken. De effecten hiervan kunnen ook jaren na de gebeurtenis(sen) nog voelbaar zijn: angst, paniek, slaapproblemen, prikkelbaarheid, overgevoeligheid, lusteloosheid, niks of weinig meer voelen, dissociatie, gevoel van bevroren zijn, gevoelens van vervreemding en zinloosheid, wantrouwen, schrikachtigheid, hartkloppingen, nachtmerries, flashbacks, onrust, pijnklachten, vermoeidheid enz.
Gedachten, emoties en sensaties kunnen als een kluwen verstrengeld raken; de levensenergie 'stroomt' niet meer.
SE is ontwikkeld door dr. Peter Levine, die ontdekte dat dieren (in het wild) instinctief weten hoe zij de intense energie die vrijkomt bij overlevingsgedrag moeten reguleren en ontladen.
In een SE sessie wordt in hele kleine stapjes vanuit kracht en ontspanning contact gemaakt met de in het zenuwstelsel opgeslagen overlevingsenergie, die vervolgens door het hele lichaam verwerkt wordt. 
Omdat direct gewerkt wordt met de lichamelijke sensaties (felt sense), is het niet noodzakelijk dat je weet wat de traumatische gebeurtenis was en hoeft het trauma niet verteld of herbeleefd te worden.

 

 

 

Trauma-training voor therapeuten, data nog niet gepland

www.josbuurmans.nz
www.josbuurmans.nz

Marjon Buurmans, GZ-psycholoog, LWP, lid NIP, VGCT, geregistreerd Somatic Experiencing Practitioner, geeft een training voor therapeuten in de gezondheidszorg om met SE-technieken te leren werken in individuele sessies. Daarnaast is het voor therapeuten een waardevolle ondersteuning om de eigen energie op peil te houden.

 

Het gaat om een training van in totaal 12 uur, verspreid over 2 dagen, waarbij daarnaast ongeveer 8 uur zelfstudie gevraagd wordt. (literatuur bestuderen, oefeningen doen).  De groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers. De training combineert korte theoretische inleidingen met ervaringsgerichte oefeningen.  De kosten zijn 350 euro.  Voor deelnemers is het mogelijk om tegen een gereduceerd tarief van 50 euro een SE-sessie te boeken bij de trainer.  De locatie is Delfgauw.

 

Meer informatie  www.traumahealing.nl of  ‘In an Unspoken Voice: How the Body Releases Trauma and Restores Goodness’ Peter Levine, 2010.